-
Egy svéd ismerősöm mesélte, hogy náluk mennyire népszerű a lángos, de ő sajnos nem tudta eddig megkostólni gluténérzékenysége miatt. Mikor eljött hozzánk Magyarországra remek alkalmam volt elkészíteni neki ezt a bizonyos gluténmentes lángost, amibe krumplit is raktam, mert én így jobban szeretem.
Gluténmentes, Krumplis Lángos Hozzávalók
A lángos tésztájához:
- 25 dkg gluténmentes liszt (Vannak kimondottan kelttésztához javasolt gluténmentes lisztek)
- 12-14 dkg főtt burgonya
- 1 tk só
- 1 dkg friss élesztő
- 1 tk cukor
- 220 ml tej / laktózmentes tej
- 2 ek étolaj
-
-
A sütéshez:
-
- 5 dl étolaj
-
-
A tetejére:
-
- 2 dl tejföl / laktózmentes tejföl
- 5 dkg reszelt sajt
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 tk étolaj
-
Elkészítés
-
Az élesztőt felfuttatjuk a cukorral 1 dl langyos tejben.
-
Belemérjük a lisztet a robotgép táljába, összekeverjük a sóval és az összetört, főtt burgonyával. A felfutott élesztős tejet apránként a liszthez adagoljuk, majd a maradék 1,2 dl langyos tejet is, a végén pedig olajat. Miután összekevertük, a robotgéppel alaposan dgasszuk ki a lángos tésztáját. Ha túl ragacsos és lágy a tészta szórjuk meg a tetejét kevés liszttel, de nagyon óvatosan, mert tényleg lágy tésztát kell kapnunk.
-
Ekkor letakarjuk, és langyos helyen kb. 45 perc alatt a duplájára kelesztjük.
Miután megkelt a tészta, olajozott szilikon nyújtólapra (vagy műanyag tálcára) borítjuk, olajos kézzel kb. 2 cm vastagra nyújtjuk.
-
10 részre osztjuk, gombócokat formázunk, és tovább pihentetjük a tésztát 10-15 percig. Ne ijedjünk meg, ez a tészta kicsit más mint a “sima” lisztből késszült ángostészta, mert az eredmény így is sikeres lesz.
-
Az olajat közepes hőmérsékleten forróra hevítjük, a gombócokat olajos kézzel kissé szétnyújtjuk (kb.12-14 cm-re)és mindkét oldalukat 1-1 perc alatt megsütjük.
A megsült lángosokat konyhai papírtörlővel borított edénybe tesszük, megkenjük a fokhagymás vízzel, vagy a tejföllel, és megszórjuk a reszelt sajttal.
Mire jó a fokhagymacsepp? Eredeti fokhagymacsepp recept
Ajánlott receptek:
-
-
Tipp: Ha olajozott felületen, olajozott kézzel nyújtjuk ki a lángosokat, nem fog a liszt belepotyogni az olajba, és nem fog megégni.