Gluténmentes Lángos Recept – Krumplis (laktózmentes változatban is)

  1. glutenmentes langos RECEPT

    Egy svéd ismerősöm mesélte, hogy náluk mennyire népszerű a lángos, de ő sajnos nem tudta eddig megkostólni gluténérzékenysége miatt. Mikor eljött hozzánk Magyarországra remek alkalmam volt elkészíteni neki ezt a bizonyos gluténmentes lángost, amibe krumplit is raktam, mert én így jobban szeretem.

    Gluténmentes, Krumplis Lángos Hozzávalók

    A lángos tésztájához:

  • 25 dkg gluténmentes liszt (Vannak kimondottan kelttésztához javasolt gluténmentes lisztek)
  • 12-14 dkg főtt burgonya
  • 1 tk só
  • 1 dkg friss élesztő
  • 1 tk cukor
  • 220 ml tej / laktózmentes tej
  • 2 ek étolaj
    • A sütéshez:

  • 5 dl étolaj
    • A tetejére:
  • 2 dl tejföl / laktózmentes tejföl
  • 5 dkg reszelt sajt
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 tk étolaj
  1. Elkészítés

    1. Az élesztőt felfuttatjuk a cukorral 1 dl langyos tejben.

    2. Belemérjük a lisztet a robotgép táljába, összekeverjük a sóval és az összetört, főtt burgonyával. A felfutott élesztős tejet apránként a liszthez adagoljuk, majd a maradék 1,2 dl langyos tejet is, a végén pedig olajat. Miután összekevertük, a robotgéppel alaposan dgasszuk ki a lángos tésztáját. Ha túl ragacsos és lágy a tészta szórjuk meg a tetejét kevés liszttel, de nagyon óvatosan, mert tényleg lágy tésztát kell kapnunk.

    3. Ekkor letakarjuk, és langyos helyen kb. 45 perc alatt a duplájára kelesztjük.

      glutenmentes langos recept

      Miután megkelt a tészta, olajozott szilikon nyújtólapra (vagy műanyag tálcára) borítjuk, olajos kézzel kb. 2 cm vastagra nyújtjuk.

    4. 10 részre osztjuk, gombócokat formázunk, és tovább pihentetjük a tésztát 10-15 percig. Ne ijedjünk meg, ez a tészta kicsit más mint a “sima” lisztből késszült ángostészta, mert az eredmény így is sikeres lesz.

      glutenmentes langos recept
    5. Az olajat közepes hőmérsékleten forróra hevítjük, a gombócokat olajos kézzel kissé szétnyújtjuk (kb.12-14 cm-re)és  mindkét oldalukat 1-1 perc alatt megsütjük.

       

    A megsült lángosokat konyhai papírtörlővel borított edénybe tesszük, megkenjük a fokhagymás vízzel, vagy a tejföllel, és megszórjuk a reszelt sajttal.

    glutenmentes langos recept

    Mire jó a fokhagymacsepp? Eredeti  fokhagymacsepp recept

    Ajánlott receptek:

  2. Tipp: Ha olajozott felületen, olajozott kézzel nyújtjuk ki a lángosokat, nem fog a liszt belepotyogni az olajba, és nem fog megégni.

GREEN COFFEE PLUS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *