Ketogén Diéta Mintaétrend1

posted in: Diéta, Táplálkozás | 1

Ketogén Diéta

Ketogen diéta
Ketogen diéta

A ketogén diéta alapja a következő arányon alapszik: 75 % zsír, 20 % fehérje, 5 % szénhidrát.

Az egyszerű ketogén diéta során a napi kalóriabevitel 75%-a áll zsírokból, 20%-ot tesz ki a fehérje, és mindössze 5% szénhidrát engedélyezett. Rendszeres mozgás mellett javasolt, hogy ez az arány az izomépülést segítő fehérjék javára tolódjon el, 60% zsír, 35% protein és 5% szénhidrát arányokban.

A ketogén diétával csökkentheted a rák, a szívbetegségek, az Alzheimet-kór, a Parkinson-szindróma, a policisztás ovárium szindróma és az epilepszia kialakulásának esélyét. Ennek ellenére, mielőtt belekezdesz, kérj teljes orvosi kivizsgálást és szakvéleményt a kockázatok megelőzése végett.

Hogyan segít a Ketogén diéta az epilepsziás rohamok csökkentésében és elkerülésében?

A ketogén diéta alatt tilos a cukor. A fehér lisztet ki kell iktatnod, vagy minimális mennyiségre korlátoznod. Kerülendő a rizs, a hüvelyesek, a ketchup, a majonéz, a tésztafélék, a müzli, a gyökérzöldségek és a gyümölcsök is. Ez utóbbiak közül csak piros bogyós gyümölcsöket – málnát, ribizlit, epret – fogyaszthatsz. Az alkohol és a diabetikusoknak szánt ételek tilosak.

Egy 1200 kalóriás ketogén étrendben a szénhidrátok 60 kalóriát tehetnek ki. 1 gramm szénhidrát 4 kalória, így összesen egy nap minden forrásból 15 gramm szénhidrátot ehetsz. Egy vékony szelet teljes kiőrlésű kenyér vagy egy fél banán azonban már kimeríti ezt a mennyiséget. Fehérjéből 240-420 kalóriát, azaz 60-105 grammot vihetsz be, míg zsírokból 780-900 kalória származhat, ami 86-100 gramm zsírt jelent.

 ketogen dieta
ketogen dieta

A ketogén diéta célja, lényege:

Úgy fogyj, hogy közben ne veszíts az izomtömegedből, mindeközben megvonod a szervezetedtől a szénhidrátot, hogy zsírokból fedezze az energiaigényét.

Ezt milyen módszerekkel érhetjük el? Itt a ketogén életmód tíz aranyszabálya, ha kipróbálnátok, ezeket mindenképpen tartsátok be!

1. Ne vágj bele szakértő bevonása nélkül! Mielőtt átállnál a ketogén diétára mindenképpen konzultálj a háziorvosoddal és keress fel egy, a témában jártas dietetikust is.
2. Legyél fegyelmezett, tudatos, itt nincs helye bűnözős napoknak!
3. Napi ötszöri étkezésre állj rá, ez az első napokban, hetekben nehéz lesz, utána viszont már könnyedén menni fog.

KETO ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐ
KETO ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐ

4. Most felejtsd el a cukrot és a fehér lisztet. Ez az első amit száműznöd kell a konyhádból!
5. Ne egyél tésztát, rizst, cukrot is tartalmazó ketchupot és más mártást, gyári müzlit. Azaz: iktasd ki a rejtett cukrokat is!
6. Az alkohol tilos és a diabetikus nasikat is töröld a bevásárlólistádról.
7. Alacsony szénhidráttartalmú ételeket egyél, a fehérje és az egészséges zsírok mehetnek.8. Vedd elő a számológépet, vezess diétanaplót és mindent nagyon fegyelmezetten rögzíts. Ugyanis a ketogén étrend napi 1200 kalóriát enged meg. Naponta összesen 15 gramm szénhidrátot ehetsz, ami kalóriára átszámítva 60. Ez kb. egy kis szelet rozskenyér vagy fél banán. Szóval mérlegelj, mit eszel és mennyit. Fehérjét és zsírokat bőven számolhatsz, gondolkozz maximum 100-100 grammban, ami az előbbi esetében legfeljebb 400, utóbbinál maximum 900 kalória.
9. Amikor átáll a szervezeted a szénhidrátok helyett a zsír felhasználására tapasztalhatsz acetonos leheletet, étvágycsökkenést, ezzel párhuzamosan pedig beindul a fogyás, javul a koncentráció, csökken a fáradtságérzet, így az alvásigény is.
10. A legfontosabb, hogy állj ellen a csábításnak. Készítsd el magad az ételeidet, csomagold el, vidd magaddal a munkahelyedre. Ha az étrendedbe nem illővel kínálnak, udvariasan utasítsd el, ugyanis csalás esetén a folyamat leáll. Ne feledd, ez nem egy diéta, hanem életmód, ha belevágsz szakértő segítségével, legyél maximalista és tarts be minden játékszabályt!

Ketogén Diéta Mintaétrend

1.nap –

Reggelire: semmi, legfeljebb egy üres kávé;

Ebéd 11-kor: 3 tojásból tükörtojás (van, amikor csak a zsíros sárgáját eszem meg!), 2 dkg 82%-os zsírtartalmú vaj;

Vacsora: 17-18 óra között: 1 nagy szelet sertés tarja konfitálva – bő zsírban kisütve, hozzá 2 marék speót nyersen vagy dinsztelve 2 dkg zsíros vajjal.

3 liter víz, napközben 1-2 kávé.

2.  nap –

Reggelire: 8 órakor – Kávé tejszínhabbal, mely lehet kókusztejszínhab is

12 órakor – Sertésoldalas – kb 20 dkg zsírban sütve;

17-18 órakor – tükörtojás gombával. 3 liter víz, napközben 1-2 kávé.

3. nap –

Ebéd 11-kor: Adalékmentes debreceni kolbász (15-20 dkg) házi majonézzel és madársalátával;

Vacsora 17-18 óra között: 2 db buggyantott tojás 10 dkg ricottával és madársalátával, ketofagyi.

Kávé napközben 2-3-szor, hol tejszínnel, hol anélkül.

3 liter víz, napközben 1-2 kávé.

4. nap –

Ebéd 11-kor: 15-20 dkg házi sült kolbász mustárral, kávé;

17-18 között vacsora: Főtt tokaszalonna ricottával (nehezen emésztem a zsírt, ezért eszem mellé néha ricottát, mely  kazeinmentes tejsavó!

3 liter víz, napközben 1-2 kávé.

5. nap –

Ebéd 11-kor: Tatárbeefsteak, egy 5 dkg-os szelet zsíros jó minőségű sajt, kávé tejszínhabbal;

Vacsora 17-18 között: 2 db adalékmentes virsli + retek, uborka, avokádó szeletek keserű csokoládéval.

3 liter víz, napközben 1-2 kávé.

6. nap –

Egész napos böjt – 3-4 liter víz.

A 24 órás böjt az előző nap 17 órától másnap 17 óráig tart, tehát Vacsora 17 órakor: Házi hurka, ketofagyi.

7. nap –

Reggelire 1 tejszínhabos kávé.

Ebéd 12-kor Lazactatár, ricotta;

Vacsora 17-18 között: Tejszínes ricotta csíráztatott pl. napraforgó, hagyma maggal, ketofagyi.

forrás:paleovital.hu

Rippel Ferenc (hazánk egyik leghíresebb artistaművésze) véleménye:

 

“Hét éve élek keto adaptált állapotban. Az orvosok sajnos nagyon keveset tudnak erről a területről, és ezáltal nem ismerik a hatásmechanizmusát, csak hallottak valamit, esetleg az iskolában tanultak erről pár mondatban. Mint a Kaliforniai Egyetem ösztöndíjas mentoráltja továbbképzéseket és előadásokat tartok (…) Húsz kilóval több voltam, nehezen lélegeztem, összevissza vert a szívem, magas volt a vérnyomásom, a gyomortükrözésen fekélyeket, a végbéltükrözésen is mindenféle polipokat találtak, szóval nem voltam jó passzban. Tudtam, hogy változtatnom kell, és az étkezéssel kezdtem. Kiiktattam az étrendemből minden káros anyagot: a tejtermékeket, a liszteket, a cukrokat. Nekem 2 évbe telt, hogy szervizeljem a testemet, és bizony sok idő, legalább 8 hónap volt, hogy a szervezetem beállt a ketogén életmódra, és elfogadja, hogy nem viszek be szénhidrátot, még ha a fene fenét eszik is” – mesélte Feri.

Ketogen dieta mellé javasolt étrendkiegészítő
Ketogen dieta mellé javasolt étrendkiegészítő

Rippel Ferenc diéta  – Ketogén Diéta

Rippel Ferenc hazánk egyik leghíresebb artistaművésze, hosszú évek munkájával vívta ki az emberek szeretetét és csodálatát.

A most 45 éves sztárról senki nem tudná megmondani a korát, hiszen az utóbbi időben fittebb és egészségesebb, mint valaha.

Oyan titkokat osztott meg velünk látványos átalakulásáról, illetve magánéletéről, amelyekről eddig biztosan nem tudtál!

Titok 1 – Leonardo DiCaprio, a példakép

„Nagyon szeretem azokat a példaképeket, akik pozitívan motiválják az embert és a megfelelő irányba helyeznek. Ilyen például Leonardo DiCaprio, akit én tudatos jelen-gondolkodónak hívok. Gondol magára, az egészségére, gondol a Földre, a környezetére, az embertársaira. Szívvel lélekkel csinálja, tudatosan él. Magyarországon is van ilyen program, a LOHAS, azaz a Lifestyle of Health and Sustainability a neve. Lesz itthon egy konferenciájuk, ennek én leszek a házigazdája. Igazán magaménak érzem ezt a kezdeményezést!” – nevezte meg egyik legfontosabb jelenlegi példaképét Rippel Feri. Egyébként azt kell mondanunk, teljesen egyetértünk a véleményével, az Oscar-díjas Leóról tényleg mindenki bátran példát vehet.

Titok 2 – A rippeles játék

„Már több ismerősöm is azt mondta nekem, hogy: ’Feri, ha hiszed, ha nem, nekem minden este rippeleset kell a fiaimmal játszani!’ Ez óriási érzés! Nekem ez tulajdonképpen egy gyerekkori álom megtestesülése. A Rippel eleve nem egy szokványos név, gyerekkorunkban állandóan csúfoltak mindenfélével. Ebből a fura kis névből lett egy egység, egy brand, egy kuriózum, egy követendő példa” – mesélte boldogan az artista.

Titok 3 – A ketogén diétával őrzi az egészségét

„A negyvenes éveim elején elindult egy lefelé spirál, ezt láttam másoknál is a környezetemben. Akkor mindenki mondta, hogy ugyan már, csak idősödünk, lassul az anyagcserénk. Jöttek azzal, hogy férfiklimax, és hogy ezeket el kell fogadni. Engem is utolértek ezek a dolgok, meghíztam, hiába edzettem, nem akart lemenni, sörhasam lett. Fölmentem 96 kilóra, ami artistaként azért volt probléma, mert általában 83-85 kiló voltam, amit még jól bírt az öcsém. Arra is gondolnom kell, hogy neki tartania kell engem. Akkor állandóan fájt a hasam, refluxom volt, aztán az tette fel az i-re a pontot, amikor a vérnyomásom elkezdett rendetlenkedni és összevissza kalapált a szívem. Ekkor néztem utána a dolgoknak, kiderült, rossz az étkezésem és nem mozogtam eleget. Elkezdtem futni, eleinte csak néhány kilométer ment, később már a maratonok is. Elindult egy egészségtudatos gondolkodás minden téren. Megreformáltam az étkezésemet, mert rájöttem, hogy nem jó. Elkezdett nagyon érdekelni az emberi test működése. Jelen pillanatban természetgyógyászatot tanulok, hogy ezt a szegmenst is megismerjem, egyébként pedig az orvosi egyetemre szeretnék jelentkezni” – mesélte az utóbbi évekről Rippel Feri, aki azért döntött úgy, hogy egészségügyi tanulmányokba kezd, mert eredményeit látva sok ismerőse fordul hozzá tanácsokért, segítségért. „Nagyon sok embernek feltűnt, hogy milyen szépen rendbe tudtam rakni magam, azóta sokan kérnek tőlem segítséget. Rátaláltam a ketogén diétára, az élet elém vetette Erdős Tamást, aki irányt mutatott nekem. Ha megfájdul valamim, megrándul a vállam például, akkor 3-4 nap alatt magától regenerálódik, mert a szervezetem optimálisan működik. A legérdekesebb benne, hogy ez majdnem egy 100 éves technológia az emberi egészségért, csak egy kicsit el lett titkolva. Ha mindenki olyan egészséges lenne, mint én, akkor a gyógyszergyárak nagyon rosszul járnának” – fűzte hozzá az artista, aki jelenleg 76 kilót nyom és egészségesebb, mint valaha és azt reméli, ez így marad 100 éves koráig.

KETO ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐ
KETO ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐ

A lelkesedését azonban nem osztja egy, a Bors által megkérdezett belgyógyász:  “A ketogén diéta alapja a teljes vagy majdnem teljes szénhidrátmegvonás. A szénhidrát a szervezet motorja, ebből nyerjük az energiát, ami nemcsak a mozgáshoz, hanem agyunk működéséhez is kell. Ebben a diétában az energiaszükségletet zsírral pótolják. A cukorbetegeknek ez előnyös lehet, de vesebetegeknek semmiképpen nem” – mondta dr. Szamosi Tamás. “Azt javaslom, hogy aki erre adja a fejét, legelőször egy belgyógyászt keressen fel, aki vérvétellel és laborvizsgálattal megmondja, hogy nincs-e a páciensnek például rejtett vesebetegsége. Ezután pedig kérjük dietetikus segítségét a mintaétrend megalkotásához, ezt senki ne kezdje el szakemberek segítsége nélkül!” – tette hozzá az orvos.

Forrás: femcafe.hu

ketogén menü ketogén diéta kalkulátor ciklikus ketogén diéta mintaétrend ketogén diéta mit lehet enni ketogén diéta veszélyei,5 napos ketogén diéta, ketogén diéta blog, ketogén heti menü 

Ketogén diéta epileptikus rohamok megelőzésére

GREEN COFFEE PLUS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *