Tévhitek a koronavírus ellenszerekről

posted in: Egészség, koronavírus | 0
pixabay

Tényleg kiűzhető a szervezetből a koronavírus ezzel a 2 módszerrel?

Ahogy megjelent a vírus, úgy terjednek a közösségi médiákban a jószándékú tanácsok, ki hogyan, mivel javasolja a koronavírus elkerülését vagy elpusztítását. Létezik koronavírus ellenszer?

A „csodaszerek” közül a sós víz az egyik komolynak hirdetett „gyógyszer” a koronavírus ellen, amiről elsősorban a Facebookon és a Whatsappon értekeznek

1   – Koronavírus ellenszer-e a sós/ecetes   melegvíz?

Az egyik covid-19 vírust elkerülő javaslat szerint, ha sok meleg vizet iszunk vagy sós/ ecetes melegvízzel öblögetünk, ez eliminálja a vírust.

Koronavírus ellenes félrevezetés
Koronavírus ellenes félrevezetés

Ennek a javaslatnak néztünk utána, és sajnos kevés jó hírünk van.

Dr. Keith Grimes, klinikai orvos e laikusoktól származó tanácsokra reagálva elmondta, hogy a COVID-19 teljesen új betegség az orvostudomány számára, és még mindig nem értjük pontosan a terjedési mechanizmusát. „Amit tudunk, azt sugallja, hogy a fertőzést okozó koronavírus cseppfertőzés útján, és akkor terjed, amikor egy fertőzött személy köhög, tüsszent, vagy szoros kapcsolatba kerül valakivel” – nyilatkozta dr. Grimes.

„Belép a légzőrendszerbe, ideértve az orrot, a szájat, a torkot és a légutakat, majd onnan kezdi megfertőzni a szervezetet. Semmi sem támasztja alá, hogy körülbelül egy öt napig tartó inkubációs szakaszban a vírus kizárólag a szájüregben lapulna, tehát az öblögetés nem távolítja el a szervezetből, és nem is pusztítja el a kórokozót.”

Dr. Perpetua Emeagi, aki a Liverpool Hope Egyetemen a humánbiológiai és biológiai tudományok tanára, a Metro brit online lapnak a neten terjedő öblögetéses módszerről elmondta: „ a koronavírus nemcsak a torok hátuljában telepszik meg, hanem az egész légzőrendszert érinti. Tehát csak a fertőzéssel érintett egyik terület megcélzása nem gyakorol semmilyen értelmezhető hatást a koronavírus elpusztítására.”

„Tekintettel arra, hogy a Covid-19-fertőzés más légzőszervi megbetegedésekre emlékeztet, az emberek azt gondolhatják, hogy olyan tradicionális otthoni gyógymódok is alkalmasak lehetnek a kezelésére, mint a sós, vagy ecetes vizes öblögetés” – mondja a doktor. „Van némi bizonyíték arra, hogy az orr sóoldattal történő öblítése elősegítheti a megfázás tüneteinek csökkentését, de a koronavírus más, nem megfázás. Nemcsak nincs bizonyíték arra, hogy ezek a gyógymódok hatnak a kórokozóra, de ha az emberek úgy gondolják, hogy működik, elhanyagolhatják a már bizonyítottan bevált, ajánlott tanácsokat, mint például a kézmosást, a zsebkendőbe való köhögést és a tüsszentést, vagy ami különösen fontos, a megfelelő távolság tartását, és az elkülönülést. Ezért egy ilyen hamis információ egyenesen veszélyes lehet”- nyilatkozta dr. Grimes.

2  – Koronavírus ellenszer-e   a   szauna vagy a forró   levegő?

A COV családjába tartozó SARS vírus 56 fokos forró levegő segítségével lebomlik?

Az új típusú koronavírus járvány okozója, a SARS-CoV-2 vírus az emberi testen kívül hosszú időn át életképes; a levegőbe kerülve még 3 órával később is kimutatható volt egy, helyi idő szerint kedden az Egyesült Államokban bemutatott, de szakértők által vitatott módszerrel készült tanulmány szerint. (origo)

Szintén az egyik legnagyobb szocial media oldalain terjed, hogy a forró levegő vagy a forró víz segítséglehet a koronavírus ellen.

“Koronavírus ellenszer” amirőlnincs is hivatalos javaslat

Sajnos itt is az a rossz hírünk, hogy az említett WHO oldal nem is létezik! (https://www.who.int/scr/sars/survival_2003_05_04/en/)

A NEWYORK TIMES magazin ki is vizsgálta az eseteket:

“A Facebookon megosztott másik információ szerint a vírus nem képes túlélni forró hőmérsékletet. A videón egy nő arcát a hajszárító felé fordítja azzal a céllal, hogy felmelegítse az orr melléküregeit. (133 fokos a “koronavírus-elpusztulási hőmérsékletre”). A közösségi médiában az emberek azt sugallták, hogy a kézszárítók, szaunák elpusztíthatják a vírust.

Nincs világos bizonyíték arra, hogy ez működik. Az Egészségügyi Világszervezet szerint a vírust nem lehet hajszárítóval elpusztítani, és úgy tűnik, hogy meleg (és hideg) hőmérsékleten képes túlélni.”

A koronavírus ellenszerein, tudósok dolgoznak, kutatások folynak Magyarországon is, de sajnos a hivatalos eredményre még várni kell.

Általánosan elmondható, hogy az erős immunrendszer segít a vírusfertőzésekkel szemben megvédeni a testünket. “Az immunrendszer, vagyis ahogy a szervezet a kórokozókkal, mint például a baktériumokal szemben védekezik, csodálatosan szervezett rendszert alkot”.

Spirulina az immunerősítés verhetetlen bajnoka
Spirulina az immunerősítés verhetetlen bajnoka

Az immunerősítés verhetetlen bajnoka a Spirulina alga

Koronavírus tünetei

Hogyan kerüljük el a koronavírus fertőzést?

A kormány, az orvosok és a tudósok egyaránt azt javasolják, hogy mindenki kövesse a hivatalos útmutatásokat, és használjon megbízható információforrásokat a tájékozódáshoz.

forrás:

A csodálatos immunrendszer – Magyar Immunológiai Társaság

 

GREEN COFFEE PLUS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *