Medvehagyma vagy mérgező gyöngyvirág? 3 biztos különbség

A medvehagyma sokoldalú felhasználhatósága és ízvilága miatt igazi csemege lehet a tavaszi asztalon.

A medvehagyma jótékony hatásai: 

Csökkenti a vérnyomást és a vérzsírt, serkenti az emésztőrendszer működését, magas C-vitamin tartalma miatt, hatékony immunerősítő is.

A népi orvoslás a medvehagymát a vöröshagymához és a fokhagymáshoz hasonlóan a felső légúti megbetegedések megelőzésére és a hurut elmulasztására ajánlja, de bélfertőtlenítőként is beválik.

A medvehagyma rendszeres fogyasztása a koleszterinszint csökkentésének, így számos szív- és érrendszeri megbetegedés, (pl. stroke) megelőzésének természetes gyógymódja.

A gond csupány a szedéssel van.

Medvehagyma, gyöngyvirág: a különbség élet és halál

Ugyan bárki gyűjthet medvehagymát az erdőkben,  saját igényei szerint, de ha véletlenül gyönyvirág levelet gyüjt be, rendszertelen és lassú pulzust, hasi fájdalmat és hasmenést tapasztalhat. Közepes mennyiségben fogyasztása akár halálhoz is vezethet.

Az Info Rádióban Burján Endre, a kiváló medvehagyma-lelőhelyként ismert Mecsek területén működő Mecsekerdő Zrt. erdőgazdálkodási és természetvédelmi osztályvezetője elmondta, hogy  az

“Állami erdőkben – a törvény úgy fogalmaz – bárki gyűjthet, az egyéni szükségleteinek megfelelően, ez 2 kilogramm fejenként és naponta”

Ezek alapján egy reklámszatyornyi medvehagymát  mindeki hazavihet az erdőből.

Viszont védett területeken csak a természetvédelmi hatóság engedélyével lehet gyűjteni!

Mivel a medvehagyma nagyon hasonlít a mérgező gyöngyvirágra 3 biztos különbséget sorolunk fel:

Úgy lehet megkülönböztetni őket, hogy az utóbbinak azért egy kicsit szélesebb és fényesebb a levele, és ami a legfontosabb, nincs hagymaillata.

Íme, 3 fontos különbség a medvehagyma és a gyöngyvirág között:

1. Illat – A legegyszerűbb és legbiztosabb módja, hogy meggyőződj arról, medvehagymát találtál-e, ha megdörzsölöd a levelét.

2. Gyökérzet –  ha kihúzunk egy tövet a földből, látható, hogy a medvehagymának hagymája, a gyöngyvirágnak tarackja van.

3. Virágzat – a medvehagyma virágzata a szár csúcsán fejlődik és kis, fehér, csillag alakú virágokból áll. A gyöngyvirág virágai a virágszár mentén egymás fölött nyílnak, harang alakúak és bódító mézédes illatúak.

Összességében: ha nem vagyunk teljesen biztosak benne, hogy meg tudjuk különböztetni a medvehagymát, a gyöngyvirágot és a kikericset, a legjobb, ha ezt a hozzáértőkre bízzuk, akárcsak a gombászásnál.

A medvehagyma íze akkor a legintenzívebb, ha még virágzás előtt szedték: ez időjárástól függően általában márciusra, legkésőbb április elejére esik. Nem csak az íze miatt érdemes a korai szedésű medvehagymát keresni: a hagyma levelei kiváló A-, B1-, B2-vitamin, magnézium, vas és cink forrást jelentenek. Az éltetető tápanyagokból szintén virágzás előtt tartalmaz a legnagyobb mennyiségben.

Honnan származik a “Medvehagyma” elnevezés? A medvék a téli álmuk után lelkesen csemegéznek belőle, hogy helyreállítsák vitamin- és ásványianyag-egyensúlyukat.

 MEDVEHAGYMA PESTO RECEPT
MEDVEHAGYMA PESTO RECEPT

MEDVEHAGYMA PESTO RECEPT

Ajánlott bejegyzés:

Mire jó a fokhagymacsepp? Eredeti fokhagymacsepp recept

GREEN COFFEE PLUS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *