Vérehulló Fecskefű – 3 Jól ismert hatása, amire a nagymami is használta

A VÉREHULLÓ FECSKEFŰ 3 CSODÁLATOS HATÁSA
A VÉREHULLÓ FECSKEFŰ 3 CSODÁLATOS HATÁSA

Kedves ismerősöm mesélte, hogyan kerülhető el, illetve gyógyítható a szürkehályog a vérehulló fecskefű nedvével. Ezt az egyszerű módszert mindenkinek ismernie kell!

Sokáig gyomnövényként tartották számon, későbben tejnedvével szemölcsöket kezeltek, ma már több célra is alkalmazzák, kivonata belsőleg csak orvosi felügyelet mellett adható.

A gyógynövény neve vérehulló fecskefű, latinul Chelidonium majus. Erdőszélen, út szélén, parlagon, kertekben bárhol kinövő, tipikus gyomnövénynek látszó jellegzetes virágú, és tejnedvű növény. Egyéb nevei: vereslőfű, kutyatej (!), kecsketej, rántófű. Gyógyhatásai régóta ismertek.

A vérehulló fecskefű leírása

A mákfélék családjába tartozó kétszikű. Gyökértörzse húsos, vörösesbarna. Szára akár 1 m magasra is megnőhet, szögletes, felül elágazik. Levelei rövid nyelűek. Virágai virágzatba tömörültek, ernyősek, aranysárgák, négy szirommal, sok porzóval. A termés hosszú, hengeres toktermés.Jellemző rá a megsértett szárból kicsorgó narancssárga tejnedv. Végülis ennek a tejnedvnek köszönhető csodálatos varázsereje.

Mit tartalmaz a vérehulló fecskefű?

A növényben megtalálható alkaloid keverék mintegy 30 alkaloidból (koptizin, kelidonin, berberin, szangvinarin) áll. Tartalmaz még flavonoidokat, fehérjebontó enzimeket, kelidonsavat, chelerythrint, gyantát, protopint, növényi savakat. (Mivel a mákfélék családjának tagja néhány vegyületének morfin- ill. papaverinszerű hatást tulajdonítanak).

A vérehulló fecskefű alkalmazása Szemölcsre

Vérehulló fecskefű szemölcsre:

Tejnedve külsőleg rosszindulatú bőrbántalmak, tyúkszemek, szemölcsök és sömör gyógyítására használható. Törjünk le két-három szárat majd kenjük be az érintett bőrfelületet a kicsorduló nedvvel! Ismételjük naponta több alkalommal, legalább két hétig! A kúrát akkor is 2 hétig folytassuk, ha már az első napon elmúlt a szemölcs.

Belsőleg alkalmazva veszélyes lehet, tehát csak orvosi felügyelet mellett használható: görcsoldó, salaktalanító, vizelethajtó és gyulladásgátló hatással bír.

Szemölcsre sem szabad túl hosszan alkalmazni a növény nedvét, mert könnyen irritálhatja a bőrt.

A vérehulló fecskefű szürkehályog ellen

Vérehulló fecskefű szürkehályogra?

“A szürkehályog és a szaruhártya foltjai is eltűnnek lassanként. Még a látóhártya bevérzése és leválása esetén is segít. Megmosunk egy levelet és a megnedvesített hüvelyk- és mutatóujjunk között szétmorzsoljuk a lágy szárát. Az így nyert nedves anyagot a mutatóujjunkkal – miközben a szem csukva van – a szemzugba kenjük.

Habár nem a szembe kenjük, átterjed oda is. Ugyanez érvényes a szürkehályogra, a gyengénlátásra és főként az egészséges, ám megerőltetett szemre is. Én magam is érzem jótékony hatását, amikor sokszor a késő éjszakai óráig fent maradok, hogy a beérkezett leveleket megválaszoljam. Teljesen kimerülten hozok a kertből fecskefüvet és a levelével, ahogy már mondtam, bekenem a szemzugomat. Mindig az a jóleső érzésem támad utána, mintha fátyolt húznának el a szemem elől.” Maria Treben

Még mire alkalmazható?

A vérehulló fecskefű főzete máj- és epebántalmakban lehet hatásos, epekő esetén, és fájdalomcsillapító hatása is ismert.

Alkoholos kivonat máj- és epebetegségre: 50 g friss vagy szárított növényt öntsünk le 100 g koncentrált alkohollal, 8 napi állás után préseljük ki, szűrjük le, majd ezt egészítsük ki 100 g-ra. Naponta 2-4-szer 15-20 cseppet használjunk. Kis adaggal kezdjük! Csak orvosi felügyelet mellett adható. 

 

Vérehulló fecskefű tea máj-, epe-, vagy idegrendszeri bántalmakra:

1 kávéskanál vérehulló fecskefű növényt 1 csésze vízzel leforrázunk,

10 perc állás után fogyasztjuk napi 3 alkalommal (Ez napi maximum 2-5 g növényt jelent!)

Ajánlható a végbélnyílásban égő érzést okozó aranyér, vizelés közben jelentkező nyilalló, szúró fájdalom esetén, de fülzúgás ellen is jó. Ezekben az esetekben langyos vízzel hígított, kifacsart fecskefűlevet vagy két-három csésze teát kell meginni kortyonként napközben (a teát nem főzzük, csak forrázzuk).

Intelmek a vérehulló fecskefűvel kapcsolatban

 

Kismamák, magas vérnyomásban szenvedők és gyermekek gyógyításánál kerüljük alkalmazását, illetve kérjük ki orvos tanácsát! Ha azonban ezeket a tanácsokat betartjuk, nyugodtan használhatjuk és élvezhetjük jótékony hatásait. 

 

forrás: Rápóti-Romváry: Gyógyító növények
Castleman: Gyógynövény-enciklopédia

GREEN COFFEE PLUS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *