A tudósok feltárják a négy fő személyiségtípust – Személyiségtípusok? Te melyik vagy?

posted in: személyiségtípus | 0

A tudósok feltárják a négy fő személyiségtípust – Te melyik vagy az?

A szakértők megállították, hogy mindenki beleillik egy ilyen kategóriába.

 3247/5000 A tudósok feltárják a négy fő személyiségtípust - melyik vagy az?
A szex és NewYork 2. Forrás: BodyAndSoul
A tudósok feltárják a négy fő személyiségtípust – melyik vagy az?

 

Személyiségteszt

A személyiségtesztek széles körben népszerűek, de pontosságuk gyakran megkérdőjelezhető.

Most azonban egy új, a Nature Human Behavior című folyóiratban megjelent tanulmány 1.5 millió embert tanulmányozott, és arra a következtetésre jutott, hogy léteznek különálló személyiségtípusok.

 

“Az emberek Hippokratész idejétől kezdve próbálták osztályozni a személyiségtípusokat, de a korábbi tudományos szakirodalom azt találta, hogy ez értelmetlen lenne” – magyarázta a tanulmány társszerzője, William Revelle professzor.

 

“Ezek az adatok azt mutatják, hogy egyes személyiségtípusok gyakoribbak.”

 

A Northwestern Egyetem kutatói a korábbi  személyiségvizsgálatokon gyűjtött adatokat elemezték, köztük a John Johnson IPIP-NEO, a myPersonality projekt és a BBC Big Personality tesztjét.

 

Annak érdekében, hogy pontosan felmérhesse az adatokat, a csapat öt lépcsős algoritmust használt, amely lehetővé tette számukra, hogy “ábrázolják” a személyiségjegyek térképét:

 

  1. A neuroticizmus: milyen valószínű, hogy egy személy szenvtelen, magányos, depressziós, ideges vagy dühös;
  2. Extraversion: milyen társasági és biztos személyiség;
  3. Nyitottság: mennyire kíváncsi és hajlandó az ember új tapasztalatokra
  4. Aggódottság: milyen szimpatikus, figyelmes és barátságos ember; és
  5. Lelkiismeretesség: a személy szervezettségének és megbízhatóságának valószínűsége

 

A kutatók új térképén négy személyiségklóp alakult ki: tartózkodó, példakép, átlagos és önközpontú.

Személyiségtípusok és hosszabb szempillák

A tudósok úgy találták, hogy az emberek a korelőrehaladtával képesek lesznek a kategóriákba való átmozgásra. Az idősebb emberek általában lelkiismeretesebbek és az egyetértőbbek.

A négy személyiség leírása

Tartózkodó

A “tartózkodó” személyiségek kevésbé extrovertáltak, együttézőbbek és érzelmileg stabilabbak. Nem is nyitottak, hasonlóak az “átlag” kategóriába eső társaikkal.

 

Példakép

A “szerepmodell” kategória nem neurotikus, de extrovertált, mások számára nyitott, rendkívül kellemes és lelkiismeretes. Ők is gyakran nyitottak és megbízhatóak. A kutatók arra is rámutatnak, hogy több nő tartozik ebbe a kategóriába, mint a férfi.

 

Átlagos

Azok, akik az “átlag” kategóriába esnek, extravertáltak, kevésbé nyitottak. A kutatók azt sugallják hogy a legtöbb ember ebbe a kategóriába tartozik.

 

Önközpontú

– Ezek olyan emberek, akikkel nem akarsz lógni – mondta Revelle. Az ebbe a kategóriába tartozó személyek nagyon extravertáltak, és átlag alatti a nyitottságuk, az egyetértés és a lelkiismeretesség szempontjából. Ők is általában fiatalok, de a kor előrehaladtával csökken ez a beállítottság.

Ezzel szemben mit mondott Hippokratész?

 

A görög orvos Hippokratész volt az első, aki már az időszámításunk előtti 4-5 században megkülönböztetett személyiségtípusokat. Az ő véleménye szerint a temperamentumunkat a bennünk lévő négy testnedv (vér, sárga epe, fekete epe, nyák) valamint ezek aránya határozza meg. A biokémiai párhuzamot később felváltotta a pszichológia magyarázat, amelyet először az időszámításunk után 2. században élt szintén görög orvos és filozófus Galénosz „publikált”.

Ő a négy elem alapján (föld, tűz, víz, levegő) 9 vérmérsékletet definiált. Modern felfogásunkban négy típust különböztetünk meg, két csoportra osztva.

-Vannak a kifelé forduló, azaz extrovertált személyiségek, mint a szangvinikus és a kolerikus, akik energikusak, aktívak, tevékenykedők.

-A másik csoportba pedig a befelé fordulók, azaz introvertáltak tartoznak, mint a melankolikus és flegmatikus, akik elmélkedők, gondolkodók, elemzők. Nézzük őket kicsit részletesebben.

Személyiségtípusok

Szangvinikus:

szangvinikus életvidám, örökös optimista, lelkes típus. Igazi társasági lény, aki népszerű, és könnyen szerez barátokat. Jó a környezetében lenni, mert mást is felvidít. Gyakran elkalandozik, így a határidőkkel valamint a pontossággal hadilábon áll. Számadatokat ne várjunk tőle. Csordultig van energiával, legszívesebben állandóan menne valahová és természetes, hogy minden buliban benne van. Nagy sztorizós, hajlamos a túlzásokra. Érdemes elosztani kettővel, amit mond, hogy megkapjuk az igazságot. Nem rosszindulatból nagyítja fel a dolgokat, hanem mert szereti a színes, figyelemfelkeltő és kreatív dolgokat. Egyeseknek zavaró, hogy harsány, nem szégyenlős és szókimondó fajta.

Kolerikus

kolerikus határozott, erős, domináns személyiség. Született vezető alkat. Önálló, problémamegoldó, karakteres kiállású. Szereti a függetlenséget, mert nehezen viseli el a hibákat. Legalábbis ha mások hibáznak, mert ő tévedhetetlen, épp ezért nem bocsánatkérő fajta. Tud célokat kitűzni és azokat megvalósítani. Jó szervező és kiválóan irányít csapatokat. Elkötelezett, ezért keményen tud dolgozni, ugyanakkor képtelen igazán lazítani. Nem szereti kifejezni az érzéseit, így másokkal szembeni érzékenysége is rendkívül alacsony. Nem érdeklik az emberek, és a kapcsolatok ápolása, kizárólag a végeredményre koncentrál.

Melankolikus

melankolikus mélyen gondolkodó, analizáló egyén. A tökéletességre törekvés legjobb példája. Szeret elég időt szánni a tevékenységeire, sőt még annál is többet. Nála a portörlés is tudományos alapossággal végzett cselekedet. Megbízhatón, lelkiismeretesen dolgozik, a kezei közül kiváló minőségű munkákat ad ki. Tehetséges, aki élen jár a kreativitásban. Kedveli az egyedüllétet és a csendet. Magasan szenzitív ember, aki számára az érzelmek meghatározóak. Amilyen mélyen képes szellemileg elmerülni, olyan érzékeny mások problémáira is. Pesszimista hozzáállással rendelkezik, a dolgokat inkább negatív oldalukról szemléli. Kritikus mások tekintetében, de önmagával szemben is számtalan bizonytalanságot táplál.

Flegmatikus

flegmatikus végtelenül nyugodt és higgadt. Mondhatni igen békés jámbor fajta. Szinte érzemmentesnek tűnik, ezért példátlan pókerarccal rendelkezik. Motiválni ugyanúgy embertelenül nehéz őt, mint kihozni a sodrából. A lassú víz partot most elvet követi, már-már lustának nevezhető. Csendes, kellemes és szellemes alak, még ha leledzik is benne önelégültség és aggodalmaskodás. A kényelem, a változatlanság vagy épp a felelősség nélküliség fontosak a számára. Ugyanakkor mindig megőrzi a pozitív beállítottságát, és kritikus helyzetben is hidegvérű, diplomatikus marad, elkerülve ezzel a konfliktust. Kellemes, barátságos ember, aki jó hallgatóság. Lehet rá számítani, lojális, hűséges személy. A társas életben inkább megfigyelő, mint aktív résztvevő.

Elvétve találkozni azzal, amikor valaki tisztán egy típust személyesít meg.

Általában legalább kettő keveredik bennünk, de előfordul az is, hogy van két dominánsabb jegyünk, és még egy harmadik is fellelhető a személyiségünkben. Ráadásul az idő és a minket ért behatásoknak köszönhetően változunk, így az arányok eltolódhatnak, átalakulhatnak. Mégis elsődlegesen jó képbe kerülni, mi melyik típusba, típusokba tartozunk. Ha megértjük magunkat, akkor esélyünk van megérteni másokat is. A jobb emberi bánásmód alapja, ha ismerjük az emberek mozgatórugóit és ezeket figyelembe véve szólunk hozzájuk, viselkedünk velük. Aki növelni szeretné ebben az irányban a hatékonyságát, nyugodtan mélyedjen el jobban a témában, megéri.

Néhány intelem a végére. Bármelyik temperamentum határozzon is meg minket, ne éljünk vissza vele. Soha ne használjuk kifogásként a személyiségjegyünk gyengeségeit, ha valamit nem tudtunk megfelelően és időben megcsinálni, elkészíteni, betartani, leadni, stb. A hiányosságaink nem jogosítanak fel arra, hogy félmunkát végezzünk, másokat megbántsunk, nemtörődömök legyünk, csak azért, mert mi ilyenek vagyunk és kész. Legyünk olyanok, amilyenek, de emberként nyújtsuk a tőlünk telhető legjobbat.

A felsorolt kategóriák nem skatulyák, nem címkézésre szolgálnak.

 

Ez nem egy rangsor, egyik se nem jobb, se nem rosszabb a másiknál. Minden típusnak van erőssége és gyengesége is. Használjuk erősségeinket, és tegyük lehetővé a környezetünkben élők számára is, hogy ugyanezt tegyék. Ugyanakkor toleráljuk a gyengeségeket, mert jusson eszünkbe, hogy mi is rendelkezünk velük. Párok, akik eltérő személyiségjegyeket hordoznak, számtalan vitától kímélhetik meg a kapcsolatukat, ha elfogadják a partnerüket úgy, ahogy van. Mert annak, hogy különbözőek vagyunk, szépsége van. Leljük örömünket abban a tarka világban, amelyet az emberek alkotnak. A toleranciánk segítségével pedig tovább színesíthetjük ezt a színpompás palettát.

forrás:Nature Human Behavior,blog.hu

 

Ismersz valakit, aki érdekelne ez a cikk? Osszd meg ezt a bejegyzést velük!

 

GREEN COFFEE PLUS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *