Ma ölelj meg valakit! Január 21-én az egész világon az ölelést ünneplik

posted in: Egészség | 0

Ölelés pozitív hatása

Ma ölelj meg valakit!

Ölelésre mindenkinek szüksége van!

Az ölelés és a csók (ha mindkét fél akarja) energiát ad, valós pozitív hatással van az egészségre! Nemcsak jól esik, erősíti a lelket, közelebb is hoz a másikhoz, vagy vigasztal az ölelés.

Az Egyesült Államokban többmint 30 éve mindig megrendezik az Ölelések Napját.

Január 21-én az egész világon az ölelést ünneplik

A kezdetben csak amerikai kezdeményezésből mostanra világméretű esemény lett: január 21-én az egész világon az ölelést ünneplik. Kevin Zaborney, michigani tiszteletes szerint ennek a napnak nagyobb jelentősége van, mint azt sokan gondolják.

Az ölelés oldja a stresszt, csillapítja a fájdalmat, javítja az immunrendszert, ellazítja az izmokat, csökkenti a feszültséget, biztonságérzetet ad, és növeli az önbizalmat. És akkor még nem is szóltunk arról, hogy ölelés közben és után egyszerűen csak jól érezzük magunkat. Ami a jótékony hatások sokaságát illeti, talán csak a meditáció és a nevetés érhet a nyomába.

Rámutat, hogy sok helyen már családon belül is óriási távolság van az emberek között, amit egy szívből jövő öleléssel könnyen át lehetne hidalni.

Ön például mikor ölelt meg valakit utoljára?

Az ölelés pozitív hatásai avagy a 20 másodperces stresszoldó

Az ölelés egyike azoknak az emberi interakcióknak, amelyek számos művészeti alkotást és hollywoodi filmet megihlettek. Ha például az egy filmre jutó legtöbb ölelést keressük, akkor valószínűleg az Igazából szerelem cíművel járunk a legjobban. Ha viszont igazán biztosat akarunk tudni, szerencsére léteznek egzakt eszmefuttatások is az ölelésről. Tudományos következtetések alapján például kijelenthető, hogy egy ölelés átlagosan három másodpercig tart, mint ahogy a világban szinte mindent ilyen három másodperces időkeretekben tapasztalunk, egész pontosan nekünk, embereknek három másodperc jelenti a mostot.

“Még az átmeneti és látszólag triviális interperszonális érintések is segíthetnek az embereknek abban, hogy hatékonyabban kezeljék az egzisztenciális aggodalmat” – mondja Sander Koole kutató, a hollandiai Vrije Universiteit Amszterdamból.

Kutatások azt mutatják, hogy még egy élettelen tárgy – például egy mackó – megérintése is meggyengítheti az egzisztenciális félelmeket. Az interperszonális érintés olyan erőteljes mechanizmus, hogy segíthet az emberekben az stresszoldást.

Az Ölelések Napja 1986-ban indult hódító útjára, amikor egy amerikai kiadótulajdonos naptárában feltüntette, sőt ki is emelte ezt a napot. Azóta évről-évre több millióan csatlakoznak a világnaphoz és ölelnek át egy teljesen ismeretlent. Európában egyelőre a németek azok, akik a legaktívabbak, ha ölelésről van szó: Frankfurt városában például az utóbbi években annyian csatlakoztak, és ölelkeztek ezen a napon, hogy ezzel az ölelések európai központjává vált.

Ha teheted Ölelj meg valakit minden nap!

 

Forrás

GREEN COFFEE PLUS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *