Édesburgonya Hatása – A Világ Legegéségesebb Ételeinek Egyike

édesburgonya

Az édesburgonya (batáta):

Amilyen édes az íze, olyan édes a hatása is az egészségedre. Ízletes mint egy desszert, de emellett meglepő egészségügyi előnyökkel rendelkezik. Sokan úgy gondolják az édesburgonya, éppolyan mint egy egyszerű burgonya, csipetnyi extra ízzel. Kutatási eredmények azt mutatják, hogy számtalan egyedülálló táplálkozási előnye van az édesburgonyának!

 Ennek a krumplinak kinéző zöldségfélének semmi köze a krumplihoz.

Ez szuperfood!

Az édesburgonya egészségre gyakorolt hatásainak ismertetésének egyik nehézsége az, hogy hol is kezdjük.

Ennek az alulértékelt gumónak számos egészségügyi előnye, meglepően magas tápanyagértéke van. Ezek közé tartoznak az antioxidánsok, a gyulladásgátló tápanyagok és a vércukorszabályozó tápanyagok. Minden kategóriában értékes egészségügyi előnyökkel bír.

A trópusi Amerikában őshonos, de már ősidők óta két géncentruma van, Közép-Amerika és Óceánia. A trópusi, szubtrópusi országok fontos, sokoldalúan hasznosítható növénye. Termesztése Afrikának az Egyenlítő és a Baktérítő közé eső területein, Indiában, Kínában, Japánban, az óceániai szigetvilágban, Amerika trópusi részein, az Egyesült Államok déli államaiban terjedt el. Botanikailag nézve nem áll rokonságban a burgonyával.

Az édesburgonya Előkészítése:

Előkészítése megegyezik a burgonyáéval. Sütéshez elég ha alaposan ledörzsöljük a héját, ha mégis a pucolás mellett döntünk, és nem használjuk rögtön fel, akkor állítsuk enyhén citromos vízbe.

 

Sült édesburgonya (batáta chips) recept

Elkészítés, felhasználás:

Az édesburgonya felhasználása is igen sokszínű! Süthetjük, főzhetjük, pépesíthetjük. Remek ízű köretet varázsolhatunk belőle, ha valamilyen pikáns összetevővel (hagymával, stb.) pirítjuk, pároljuk egybe.

Az édesburgonya vitamin és ásványianyag tartalma:

 

Az édesburgonya szénhidrátban és (különösen a sárga húsú fajta) béta-karotinban gazdag. A sárgás húsú fajták karotin tartalma magasabb, mint a fehéres húsúaké. C-vitamin-tartalma 15-30 mg/100 g, de tartalmaz B1, B2, B6, és E vitaminokat is. A többi zöldségféléhez képest sok, 1,5-2 g/100 gfehérje található benne, amelynek összetétele a tojáséhoz hasonló. Délkelet-Ázsiában a zsenge leveleit, hajtásait is fogyasztják, ezekben a gyökerénél is több a C-vitamin és a béta-karotin.

Értékes ásványi anyagokat tartalmaz: kalcium, vas, magnézium, mangán, kálium, foszfor, nátrium, szelén, réz és cink is található benne. Az édesburgonyának gazdag ásványianyagtartalma miatt daganatmegelőző hatása is van, csökkenti a gyomorrák és a májbetegségek kockázatát és antioxidánsai, vitaminjai és proteinjei segítenek megőrizni a fiatalságot. Energiatartalma száz grammban 117 kalória, így akár a fogyókúrázók is beleilleszthetik az étrendjükbe.

A diabéteszben szenvedők, akár kétszeres mennyiséget is elfogyaszthatnak, mint a sima burgonyából, ugyanis édes íze ellenére még sincs akkora szénhidráttartalma.

Az édesburgonya élettani hatásai:

Fehérje és magnézium tartalmának köszönhetően kedvező hatással van az izmok építésére és működésére.

batáta glikémiás indexe alacsony, ezért érdemes a GI diéta alatt változatos formában köretnek vagy főételnek is fogyasztani.

Édesburgonya-cukkini tócsni recept – GLUTÉNMENTES

 

Facebook oldalunk

Ha tetszett a poszt vagy szereted a hasonló témákat, csatlakozz hozzánk a Facebookon!

GREEN COFFEE PLUS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *